Licht

Er staat op meerdere plekken iets geels op het fietspad geschilderd. In de meeste gevallen is het niet leesbaar. Wellicht is de mal iets te hoog boven het wegdek gehouden? Maar dan vind ik een leesbare: ‘zet je licht aan!’ in kapitalen, plus een tekening van een koplamp. Het is overdag, de boodschap kan rustig genegeerd worden. Als ik het bij daglicht al amper kan lezen, hoe zal dat dan in donker zijn? Wordt er lichtgevende verf gebruikt?

De actie is bedacht door de ANWB, zo blijkt. Op de website lezen we:

ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de fietspaden spuit. Wat blijkt? In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Ze zijn het uitroepteken even vergeten en de smiley staat niet achter de tekst maar op de koplamp, maar afgezien daarvan: interessante redenering, maar ik geloof er niets van. Zou dat een eigen onderzoek zijn geweest? En een smiley die je het gevoel zou geven dat je gedrag wordt beloond? Het lijkt er eerder op dat je lamp blij met je is.

Spuitkrijt (klinkt niet al te fris – maar het schijnt milieuvriendelijke verf te zijn), dat kende ik nog niet. Je kunt twee of drie ‘tags’ met een spuitbus plaatsen, zegt de ANWB. Misschien dat daarom de meeste die ik tegenkom uit alleen een koplamp bestaan of onleesbaar zijn. Alleen de koplamp werkt trouwens prima, kan je er ook wat meer plaatsen.

Meer sjablonen

Enigszins verwarrend: naast de actie loopt al enige jaren de landelijke actie van Veilig Verkeer Nederland, die ook met sjablonen de fietspaden bewerkt:

VVN Ik val op actie
Ik val op

Ook hier een slogan met een uitroepteken en een fiets met twee verstralende lampen (achterlicht allicht). Of VVN duurzame verf gebruikt is niet bekend. Het resultaat is in ieder geval een stuk scherper.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑