Categorieën
Magistraal spoedbericht

Statiegeld

Het wordt steeds onduidelijker of er statiegeld op bierflesjes zit (en dan heb ik het over de standaardflesjes van 25 of 33 cl). Sommige flesjes moeten tegenwoordig in de glasbak, terwijl op andere 10 cent statiegeld zit. Maar enige aanduiding van de situatie op het etiket blijft steeds vaker afwezig, inclusief de fijne tekst ‘flesje blijft eigendom van de brouwerij’. Dit zorgt voor rijen niet-inleverbare flesjes bij de inzamelpunten van de supermarkten. Flesjes zonder statiegeld zouden het glasbak-icoontje moeten vermelden, dat ziet er zo uit:

Glasbakicoon

Maar uit onderzoek van De Balk blijkt dit symbooltje of érg klein te zijn afgedrukt, of simpelweg onvindbaar op het etiket. Maar dan kopen we, gewoon bij AH, een flesje Palm. Niet de gewone speciale Palm, maar een bijzondere, session IPA, met ‘hints of hop thanks to dry hopping’. Op het etiket achterop staat in dit geval ‘statiegeld indien van toepassing’. Dus soms wel, soms niet? Zijn ze daar nou helemaal gesteenhuffeld. “Awel, als ge er geen pand voor hebt betaald, krijgt ge er ook geen terug”.

Etiket Palm biertje
Een ‘standard drink’ is dus wat anders in Australië/Nieuw-Zeeland dan in het Verenigd Koninkrijk

(P.S. Dit biertje is met name bedoeld voor Australische markt. Daar verschillen de regels wat betreft statiegeld per staat/territory).