Pootje

Dit huis in Overveen (Villa Berg en Dal, uit 1905) is dit jaar volledig geschilderd, nogal een klus. De Balk was enigszins bezorgd over de belettering van de naam boven de deur, maar die is met zorg behandeld.

Het gaat om details als het om handbelettering gaat. Dat is hier het kleiner dan normale pootje van de ‘R’. Die is zowel sierlijk als vrolijk. Maar ook de ‘B’ is bijzonder, want in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is de bovenste ronding groter dan de onderste. Een beetje dwars, zoals in het lettertype Balance van Evert Bloemsma. De letters passen goed bij de stijl van het huis en zijn ook niet te groot of te klein. En natuurlijk heeft dit monument huisnummer 5 en ook die is in stijl.

Toch betreft het hier niet de originele belettering. Villa Berg en Dal zag er in 1908 anders uit, met een andere voorgevel, zoals te zien is op een archieffoto op de website Ons Bloemendaal. De naam boven de ingang is niet zo duidelijk te zien op de foto, maar die was beduidend groter en had minder de ruimte dan tegenwoordig het geval is.

Villa Berg en Dal
Villa Berg en Dal in 1908

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.