Categorieën
Magistraal spoedbericht

Zwerfvuil

Er zwerft van alles rond op straat. Omdat ik regelmatig in mijn omgeving afval verzamel weet ik inmiddels dat je aan de hand van wat je aantreft iets kan zeggen over de veroorzakers. Dat opruimen is natuurlijk dweilen met de kraan open, maar ik kan slecht tegen de troep in de omgeving.

Halveliterblikjes bier van goedkope (huis)merken (zoals Brouwmeester van Aldi) op een vaste plek duiden doorgaans op de route van een alcoholist. Haal zo’n blikje weg en er ligt de volgende dag een nieuwe.

Plekken waar drugshandel danwel -gebruik plaatsvindt worden vaak gekenmerkt door hersluitbare transparant plastic zakjes, opgevouwen papieren wikkels (pillen), alufolie en lepels met brandsporen. En natuurlijk ballonnen en lachgaspatronen.

De routes van scholieren van en naar school liggen vaker bezaaid met energiedrankblikjes en cola/frisdrankblikjes, verpakkingen van snoep en wikkels van repen/candybars en dergelijke. Met een beetje goede wil haal je daaruit of het lagere of middelbare school is.

In de buurt van stations en haltes van het openbaar vervoer neemt vanzelfsprekend het aantal weggegooide ov-kaartjes drastisch toe. Ook de gevolgen van criminaliteit, bijvoorbeeld bundels afgeknipte prijskaartjes van gestolen kleding.

Een McDonalds met een drive-in veroorzaakt in de ruime omgeving vervuiling, omdat de fastfood wordt meegenomen in de auto en de verpakking op een parkeerplaats uit de auto wordt gegooid. Burgerdoosjes, servetjes, drinkbekers met rietjes, dat soort zaken.

Er ligt regelmatig rommel naast de openbare vuilnisbakken, vaak gaat het dan om verpakkingen die door vogels uit de vuilnisbakken worden gehaald, van snackbars, supermarkten en fastfoodketens.

Gebruikers van Marlboro, Coca-Cola, Red Bull en Heineken zijn duidelijk oververtegenwoordigd. Ook hoog in de ranglijst: Spa, AA sportdrank, AH en Sisi. Dit komt grotendeels overeen met de cijfers van de World Cleanup Day (Plastic Soup Foundation).

(Als foto bij dit item heb ik gekozen voor een stuk achtergelaten speelgoed dat ik een paar jaar geleden op straat tegenkwam, want foto’s van zwerfvuil vind ik te deprimerend.)