Slakken

In het gras gegooid koffiebekertje met slakjes

Wie zou dat gedacht hebben, dat een wegwerpbekertje kennelijk een aantrekkelijk hapje vormt voor slakjes? Deze wegwerpbeker heeft een zwarte opdruk (vast een koffiemerk), waarschijnlijk gemaakt van karton (met een plastic coating aan de binnenkant). Vochtig geworden door de regen trekt dat slakken aan die het omhulsel er vakkundig afslopen. De opruimers van de natuur weten dus zelfs raad met wat we achteloos weggooien, zolang dat tenminste eetbaar is. Als we er dus voor zorgen dat het hele bekertje eetbaar is voor slakken (en insecten/bacteriën), ruimt dat behoorlijk wat zwerfvuil op in de natuur. Een aluminium blikje kost zeker 200 jaar om af te breken, een plastic fles 500 jaar en glazen potten 1-2 miljoen jaar.

Auteur: De Balk

De Balk verschijnt onregelmatig sinds 1976. Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en is daarom met een resultaat gekomen dat nogal moeilijk te definiëren is.