Categorieën
Magistraal spoedbericht

Broodzak

Het gaat natuurlijk om de inhoud, het enige dat je weggooit is de verpakking (King Corn, 1969). Maar toch, als die in de vorm van een soort krant is gegoten vindt De Balk het interessant om te kijken wat ze daar van gemaakt hebben.

Eerder werd al de friteszak met krantopdruk in De Balk ontleed, nu is het de beurt aan de broodzak van de bakkerij(keten) Le Perron (boulangerie traditionelle). Wat staat daarop?

De foto

De foto was vrij makkelijk te vinden, ook al omdat er nog net linksboven een straatnaambordje met ‘Westerstraat’ is te zien. Het is een deel van een foto van Jacob Olie, genomen op 30 oktober 1896, op de hoek Westerstraat/Noordermarkt:

Foto Jacob Olie
Foto Jacob Olie

Op die hoek zit nu ‘Winkel 43’, bekend van de appeltaart en de lange rij voor de deur op zaterdag (tijdens de Boerenmarkt). Zo ziet het er tegenwoordig uit (uit Streetview, Jacob Olie had een wat lager standpunt ingenomen – op zijn foto lijkt de Noorderkerk dichterbij):

Streetview
Streetview

De krant

De ‘krant’ bestaat uit steeds dezelfde drie artikelen met als titel ‘De geschiedenis van het brood’, ‘Wie heeft het brood uitgevonden’ en ‘Geen koningen, veldheren, maar boeren en bakkers’ die over elkaar heen zijn gelegd, zodat ze nergens volledig te lezen zijn. Foto’s zijn ruw over de tekst geplakt. Zelfs de hoofdfoto ligt aan de onderkant over een regel tekst, die hierdoor een soort rafelrandje vormt. Welke barbaar heeft dit bedacht? Je plaatst tekst, maar die is niet te lezen.

Er is rood als steunkleur gebruikt voor een soort lakzegel waarin de tekst ‘naturelle et artisinale de qualité’ staat in kapitalen – dat zal op het brood slaan – vrij vertaald: ‘natuurlijke en ambachtelijke kwaliteit’.

Aan de onderkant van de zak zit nog een aardig balkje met een paar merkjes van de fabrikant van de broodzak, Compy Packaging uit België (‘Wellicht de meest milieuvriendelijke verpakking op de planeet’). Kennelijk kan de krantzak zo op de composthoop. Ongelezen.

Balkje
Balkje op de rand

Update 15-2 2020: Le Perron heeft de papieren broodzak inmiddels vervangen door een nieuw ontwerp, zonder de ‘krantenartikelen’ en de foto.