Categorieën
Magistraal spoedbericht

Grootte

Er is een probleem met het fotograferen van kleine objecten. Doe je dat van dichtbij dan is niet meer te zeggen hoe groot of het is, tenzij je er ter referentie iets naast gelegd hebt, waarvan we allemaal weten hoe groot het is. Een lucifer bijvoorbeeld, of een muntstuk. Dat ben ik vergeten toen ik deze kleine dobbelsteen op straat fotografeerde, die mogelijk onderdeel was van een reiseditie van een spelletje. Gelukkig was de worp vijf (de mooiste verdeling van het aantal ogen naar mijn idee). De dobbelsteen lag op een Amsterdamse hardstenen trottoirband van 25 cm breed, maar daarvan zie je hier slechts een deel, voor het gemak houd ik het op 10 cm. Dat betekent dat de dobbelsteen ongeveer een halve cm groot was.

Dat is kleiner dan de exemplaren die je (vroeger althans) vaak aan de achteruitkijkspiegel in auto’s zag hangen. Daarvan dacht ik altijd dat de bestuurder kennelijk graag spelletjes speelde, maar het zal ongetwijfeld een symbool zijn geweest om geluk af te dwingen, net zoals het hoefijzer. Je zag ook regelmatig een paar mini-voetbalschoenen bungelen. Ik weet niet of deze gewoonte nog steeds bestaat, kom vrijwel nooit meer in auto’s.