Mozaïek

Voetgangers verkeersbord door kunstenaar

In februari 2018 werd een foto gemaakt van een speciaal mozaïekbord op een voetpad in de Bijlmerweide, waaronder een extra bordje ‘kunstuiting’ was geplaatst. De Balk had het idee uit te zoeken of dit in opdracht van de gemeente was gebeurd en welke kunstenaar dit had gemaakt (dat is Peter Vial, zijn website zit achter op het bord geplakt, hij heeft meerdere beelden in Zuidoost staan). Een item hierover was er tot dusver nog niet van gekomen, maar kortgeleden stond er een artikel van Gijs Groenteman in Het Parool waarin een en ander door de kunstenaar wordt toegelicht:

‘Toen stadsdeel Zuidoost erachter kwam, plaatsten ze er een normaal, echt bord bij – ze wilden de mozaïekborden niet weghalen omdat de buurtbewoners ze mooi vonden. Maar er was een juridisch probleem: als er iemand bekeurd zou worden op het voetpad, bijvoorbeeld een fietser, zou die kunnen zeggen dat mijn bord niet echt is. De reac­ties waren niet van de lucht, want ieder mens begrijpt wat met het gerestaureerde bord wordt bedoeld. Bovendien: er wordt niet gehandhaafd. Uiteindelijk hebben ze er maar de vermelding ‘kunstuiting’ bij gezet, en ze zijn geplaatst bij kleine zandpaadjes.’

Vlakbij het Rembrandtsplein staan er nog twee, in de Bakkerstraat, voor een massagesalon. Het bord staat op een vreemde plek, namelijk halverwege de straat. Hier geen extra toevoeging aan het bord. Door de Bakkerstraat reed vroeger een tram, zie Wikipedia. In 1976 was dit een behoorlijk verlopen stukje stad. Daar is niet veel meer van terug te vinden.

Voetpadbord als kunstuiting
Mozaïekbord Bijlmerweide, zie het verschil in de hoofden met die in de Bakkerstraat

Auteur: De Balk

De Balk verschijnt onregelmatig sinds 1976. Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en is daarom met een resultaat gekomen dat nogal moeilijk te definiëren is.