Categorieën
Fietskettingtaal

Gepersonaliseerd

Ik ben een geregeld lezer van de Engelse krant The Guardian. Dat doe ik vooral via de app, op een tablet. Daar komt ook deze schermafbeelding vandaan. De krant heeft inmiddels een succesvol verdienmodel via lezersbijdragen opgezet, maar kan kennelijk nog niet zonder inkomsten uit betaalde artikelen en advertenties.

Die advertenties worden aangeleverd door een bedrijf dat luistert naar de naam Outbrain en worden geplaatst onder het kopje ‘promoted links’. De advertenties contrasteren nogal met de gedegen inhoud van de krant en vormen een welkome komische onderbreking. Het bedrijf probeert namelijk via het IP-adres de lezer op maat advertenties in zijn eigen taal voor te schotelen, die waarschijnlijk geautomatiseerd zijn vertaald. Het levert lachwekkende fietskettingtaal op.

De teksten volgen telkens hetzelfde stramien. Zo krijg je herhaaldelijk iets aangeboden ‘dat je zult verrassen’. Bijvoorbeeld een slotenmaker in Rodenrijs (nogal bij me uit de buurt) waarvan de kosten me zullen verrassen. Dat lijkt me ook, als die met twee schroevendraaiers een slot probeert te bewerken. Zo’n slotenmaker zit waarschijnlijk toch meer in de criminele hoek. Dan begin ik liever nu met het verbranden van buikvet (voor het slapengaan).

Advertenties
Begin niet aan advertenties voordat u deze blog hebt gelezen!