Afvoer

Afvoeren langs een huis in Eastborne (uitzicht uit hotelkamer)

In Engeland leggen ze allerlei leidingen van oudsher buitenom; water, electriciteit, telefoon en afvoer. Daar zijn ze zelf erg trots op, want daardoor kun je er makkelijker bij, vinden ze. Is wat voor te zeggen, maar daardoor ze zijn ook kwetsbaarder en bevriezen in de winter.

Deze foto van een huis in Eastbourne (kustplaats in East Sussex, Zuid-Engeland) uit 2013 laat goed zien waartoe de ‘buitenom’-methode kan leiden. Met buizen die óm andere buizen heen worden gelegd (in dit geval gaat de hemelwaterafvoer om de rioleringsbuis heen, waarbij de dalende lijn van de buizen de richting van de afvoer bepaalt). Het ziet er tamelijk krankzinnig uitzien, maar voor Engelsen is dit een heel vertrouwde aanblik, geen foto waard.

Auteur: De Balk

De Balk verschijnt onregelmatig sinds 1976. Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en is daarom met een resultaat gekomen dat nogal moeilijk te definiëren is.