Kleurrijk

Gevelreclame in Italië (Bassano del Grappa)

Dit is een vrolijk stemmende reclame-uiting uit vroeger tijden. Gefotografeerd in 2013 in Bassano del Grappa, Italië, deze oude neon gevelreclame voor een fotowinkel. Stamt mogelijk uit de jaren vijftig, misschien zestig van de vorige eeuw. Waarom is dit zo goed? Allereerst de speelse, sierlijke lettervormen in goed afgestemde kleuren, in de juiste proportie ten opzichte van de omgeving en elkaar. Dan de beslissing om de letters vrijstaand onder elkaar op de hoek te plaatsen, op een flinke afstand van de gevel, waardoor ze extra goed tot hun recht komen. De lettervormen werden mede bepaald door de technische beperkingen van de neonbuizen.

De neonverlichting is inmiddels grotendeels verdwenen of kapot, de kleuren inmiddels ongetwijfeld vervaagd. Alleen de ‘C’ lijkt nog intact. Dat geeft niet, want het blijft een feest voor het oog. Kijk naar die wat onderuitgezakte ‘L’, een soort leunstoel.

Auteur: De Balk

De Balk verschijnt onregelmatig sinds 1976. Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en is daarom met een resultaat gekomen dat nogal moeilijk te definiëren is.