Categorieën
Magistraal spoedbericht

Kaart

De Ordnance Survey kaarten schaal 1:50.000 (de ‘Landranger’ serie) hebben altijd tot mijn favoriete kaarten behoord. Vroeger zeulde je bij een beetje lange-afstandswandeling een dozijn van die kaarten mee, wat een aanzienlijke extra belasting voor je rug betekende. Daarom stuurde ik halverwege regelmatig een stel per post naar huis.

Nu zitten al die kaarten handig verborgen in je mobiele telefoon, bijvoorbeeld snel te raadplegen via http://www.gps-routes.co.uk. Je houdt eenvoudig de gewenste kaart open in je browser, wat trouwens minder data kost dan ik aanvankelijk had verondersteld (en mede afhankelijk van hoe vaak je de kaart nodig hebt natuurlijk).

Je kunt ook eenvoudig in- en uitzoomen op de digitale kaart, maar je komt dan óf in de autokaartenserie terecht, óf in de fijnmazigere 1:10.000 kaarten. Van beide is het kaartbeeld totaal anders en in mijn ogen veel beroerder. De kaarten op de grotere schaal zijn hooguit goed om overzicht te krijgen. De kaarten op kleinere schaal ontberen veel nuttige details, zoals hoogtelijnen, archeologie, wandelroutes; teveel om op te noemen eigenlijk.

OS-maps Landranger series