Categorieën
Magistraal spoedbericht

Frites

De Balk maakte een tocht door Nederland en at op verschillende terrassen friet, of zo je wilt, frites. De patat is wisselend van kwaliteit, maar de manier van serveren is tegenwoordig vaak een puntzak in een verchroomde metalen houder. Wat blijkt? In heel Nederland wordt hetzelfde zakje gebruikt, met een opdruk van oude kranten.

Waarom kranten?

Misschien een verwijzing naar fish & chips, die een paar decennia geleden nog in oude kranten werden verpakt? In Nederland ken ik van vroeger alleen witte (soms met extra binnenzak) of rood-wit geblokte puntzakken.

Laten we deze zak eens wat nader bekijken:

Friteszak met opdruk
Friteszak met internetartikel uit Le Monde

Van het oorspronkelijke artikel uit Le Monde (2006) heeft men het logo ‘Le Monde’ vervangen door ‘Frites’, gezet in een opgerekte versie van het font ‘Catull’. De versierde beginkapitaal met de letter ‘L’ is losjes over de oorspronkelijke tekst geplakt.

De andere Franse krant die getoond wordt is ‘Le National.’ (1833), een afbeelding uit de collectie van Shutterstock (nr. 41720152). Verder staan er twee Amerikaanse advertentiepagina’s (‘Classifieds’) op, niet precies te achterhalen waaruit deze komen maar wellicht uit de Los Angeles Times of de San Francisco Chronicle, gezien de vermelding van ‘Palo Alto’.