Categorieën
Magistraal spoedbericht

Dwarsliggers

Spoorbielzen zijn gewoon balken? Nee, dwarsliggers worden ze genoemd. Vroeger nog van hout, tegenwoordig van beton. Spanbeton. Daar maken ze bijvoorbeeld de monoligger NG30, waarbij de kraagbouten en het bevestigingssysteem zijn voorgemonteerd. Heel fijn.

Die liggers krijgen een nummer en sinds enkele jaren ook een jaartal mee. Altijd handig: mochten ze toch eerder breken dan verwacht, dan weet je nog welke partij dat was. Maar in 2013 moet er moment gekomen zijn waarop iemand bij Spanbeton moet hebben gedacht: hé, dat jaartal staat verkeerd om (ergens tussen nr. 430 en 473). En toen hebben ze het omgedraaid. Kijk maar.

Update 2019: Toch niet, blijkt uit een ander spoorsegment, waar ik nrs. 494 en 495 aantrof, en kijk nu, daar staat 2013 bij de laatste ineens weer op z’n kop! Ze doen gewoon maar wat, zo lijkt het.

De nummers zijn mogelijk niet in volgorde geproduceerd… of het zijn twee verschillende ‘stempels’ die op verschillende momenten in het beton worden gedrukt.