Peil

Ingemetseld NAP-peil teken in muur Almere Stad

Sommige dingen in de stad kunnen lang verborgen blijven. Dit is ook pas na een jaar opgevallen. In het winkelcentrum van Almere is een aanduiding aangebracht waar zich het Nieuw Amsterdams Peil (NAP) bevindt. Zodat je je weer even goed beseft hoe ver onder zeeniveau de polder eigenlijk ligt. Ook handig mochten de dijken breken, op de bovenverdiepingen van de winkels hou je met wat geluk droge voeten. Kies je voor de HEMA, dan heb je ook nog wat te eten.

Nog een verborgen NAP-markering, in dit geval aan de Schinkelkade in Amsterdam, vlak naast de brug Zeilstraat-Hoofddorpweg. Deze is vanaf de kant niet zichtbaar, alleen vanaf het water. De N is al aardig weggesleten. De exacte hoogte van het peil bevindt zich waarschijnlijk aan de bovenkant van de verticale golfjes onder de letters.

NAP-markering aan de Schinkelkade
NAP-markering aan de Schinkelkade, Amsterdam

Auteur: De Balk

De Balk verschijnt onregelmatig sinds 1976. Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en is daarom met een resultaat gekomen dat nogal moeilijk te definiëren is.