Categorieën
Logboek 1984

Dag 20 • Llanberis – Snowdon Ranger

Mountain Railway –

Ik ben geen grote liefhebber van de bergen en voel ook niet de behoefte steeds naar de top van een berg te klimmen. Op de grens van water en land, aan de kust, voel ik me meer thuis. Het verwondert me dan ook niet dat ik het toeristische treintje naar de top van de Snowdon nam (ondanks de toen al hoge prijs van £ 6 voor een enkele reis), dan heb je die maar gehad. Het is een grote attractie, een romantische belofte van de ansichtkaarten, maar het is een kale bedoening daarboven, zij het met een mooi uitzicht.

Logboek dag 20 reis Wales-Ierland 1984
Logboek dag 20 reis Wales-Ierland 1984

Na een koffie bij het café op de top heb ik het Snowdon Ranger pad naar beneden genomen, met de bedoeling aan de andere kant van de Snowdon uit te komen, bij de Snowdon Ranger jeugdherberg. Die ligt behoorlijk geïsoleerd en beviel me veel beter dan Llanberis. In deze tijd van het jaar was het er (toen) ook rustig. Het was (wederom) nat onderweg.

Lopen is bij mij ooit begonnen bij het volgen van een verlaten spoorlijn (in 1980) en dat ben ik daarna nog regelmatig blijven doen. Ook hier heb ik een ‘dismantled miners railway track’ genomen om bij de jeugdherberg te komen. Zou je de berg op en af overigens geheel te voet willen doen (dus zonder hulp van de spoorlijn), dan moet je behoorlijk vroeg van start.

Snowdon Ranger YH
Snowdon Ranger YH

Bekijk op de kaart