Categorieën
Logboek 1984

Dag 15 • Dublin – Glencree

Wicklow Way –

Het begin van de Wicklow Way bleek toch iets verder uit het centrum van Dublin te liggen dan ik dacht, en na een koffie op O’Connell Street heb ik bus 48A naar de buitenwijk Marley Park genomen. Daar begon de tocht door de heuvels (officieel bergen) van Wicklow, een totaal ander soort wandeling dan in Wales langs de kust. Na een paar dagen had ik wel genoeg gezien en vertrok naar Noord-Wales, dat ik (blijkens de aantekeningen) als het hoogtepunt van mijn reis zag (‘klap op de vuurpijl’).

Logboek dag 15 reis Wales-Ierland 1984
Logboek dag 15 reis Wales-Ierland 1984

De ervaringen in Ierland waren heel anders dan in Wales. Zo bleek de jeugdherberg in Glencree (een paar huizen bij elkaar) een oud vervallen pand, waar niemand was. Ik moest aan een voorbijganger vragen hoe het zat. Je kon de sleutel krijgen aan de overkant, bij de winkel, was het antwoord. Winkel? Er was gewoon een woonhuis. Achter de voordeur stapte je direct de woonkamer in, vol kinderen. Er kon echter een plank naar beneden worden gelaten, en voilá, daar had je een winkel. Ze hadden er werkelijk van alles, je hoefde het maar te vragen en het werd ergens vandaan gehaald, desnoods uit de eigen voorraad, had ik het idee. Ook de sleutel van de jeugdherberg, waar ik moederziel alleen voor een dag zowel gast als warden was (mochten er meer gasten komen dan moest ik die opendoen werd gezegd, en het geld innen – maar die werden niet verwacht, want er kwam hier eigenlijk nooit iemand). De keuken was zelfs goed uitgerust te noemen, terwijl ik in Dublin bestek had gekocht (ik denk op aanraden van een hostelgids). Ik geloof dat ik het daar heb achtergelaten, zoals waarschijnlijk velen voor mij hadden gedaan.

Bekijk op de kaart