Categorieën
Logboek 1984

Dag 11 • Pwll Deri – Newport

Dag eindigt in mineur –

De ochtend begon prachtig, met de vuurtoren op Strumble Head, onderweg naar het levendige stadje Fishguard, maar eindigt helaas noodgedwongen in mineur, lopend langs de A487. Dit is iets wat je zoveel mogelijk moet zien te vermijden, maar soms kan het helaas niet anders.

Logboek dag 11 reis Wales-Ierland 1984
Logboek dag 11 reis Wales-Ierland 1984

Het zag er allemaal nog goed uit, totdat ik aan het eind van de middag besloot dat de dag maar moest eindigen in Dinas Cross om in Dinas accommodatie te gaan zoeken. Voor het eerst op deze reis bleek dat lastig, alles was vol of dicht. De keuze was toen waarschijnlijk terugkeren naar Fishguard of doorlopen. Teruggaan zit niet echt in mijn systeem en aangezien het al wat laat was belandde ik langs de doorgaande weg naar Newport (Trefdraeth), de snelste route.

Een en ander was eigenlijk veroorzaakt door geldgebrek. Ik had in Fishguard de boot naar Ierland willen nemen, maar had daarvoor niet genoeg geld. Je was in die tijd afhankelijk van de postkantoren, waar je girobetaalkaarten kon inwisselen. Het was zaterdag en dan sloten de postkantoren vroeg, ik was net te laat (en de volgende dag was een zondag, dan waren ze dicht – het is een situatie die we niet meer kennen). Dat betekende dat ik twee dagen moest zien door te komen met £13,50 op zak. In de aantekeningen reken ik tot op de cent voor hoe me dat is gelukt, o.a. met eten uit blikjes. Hoe goedkoop waren de jeugdherbergen toen nog, ik sliep er voor maar 3 pond per nacht!

De aantekeningen vermelden over deze dag tamelijk terloops dat ik ‘bijna omlaag gedonderd was’. Dit was het verhaal dat ik bij thuiskomst meerdere keren heb verteld: dicht langs de kust verloor ik mijn evenwicht en viel voorover, waarbij ik mijzelf noodgedwongen vasthield aan het lage hek dat langs het pad liep, bestaande uit paaltjes met prikkeldraad. Door het gewicht van de rugzak (die ineens tegen het achterhoofd duwt) is het moeilijker om weer in balans te komen. Daarbij hing ik over de rand van de cliff en keek 100 meter recht naar beneden. Het pad liep veel dichter langs de rand dan ik me gerealiseerd had.

Bekijk op de kaart

Dinas kaart
Op de ingetekende kaart is het duidelijk, ik ben eerst naar Dinas gelopen langs de weg, en daarna nogmaals, richting Newport (de zwarte lijn).