Categorieën
Logboek 1984

Dag 7 • Marloes Sands – Broad Haven

Vergezichten –

Wat opvalt in het rijtje plaatsnamen van deze dag is dat ze eindigen op ‘Sands’ of ‘Haven’. Zanderige en veilige, beschutte plekken langs deze kust. En is er geen regen, dan waait het wel weer hard. Broad Haven YHA is een deceptie, schrijf ik in mijn aantekeningen, nieuw, te groot en meer een soort school, waar iedereen rond de tv hangt. Eén dag lopen en je komt van een veilige haven in drijfzand terecht.

Logboek dag 7 reis Wales-Ierland 1984
Logboek dag 7 reis Wales-Ierland 1984

Martin’s Haven is de eerste plek die in het logboek drie sterren toebedeeld krijgt en Little Haven twee. De ansichtkaart laat de kust zien, maar niet het plaatsje, dat ligt verscholen, aan een kleine baai met strand, maar bestaat tegenwoordig voornamelijk uit vakantiehuizen. Misschien was dat in 1984 nog niet het geval. Een tearoom met de mooie naam ‘Timewas’ in Little Haven kan ik niet meer vinden, die tijd was ooit waarschijnlijk.

Zoals ook op deze dag zorgde ik er doorgaans wel voor om op tijd bij de jeugdherberg te arriveren. Ik had inmiddels al een behoorlijke ervaring opgedaan en wist hoe de verdeling van bedden ging. De kleinere herbergen hielden namelijk altijd een aantal bedden vrij voor bezoekers zoals ik, die niet van tevoren per telefoon reserveerden (tegenwoordig is dat niet meer zo helaas, dat heet vooruitgang). Het was dus zaak er voor openingstijd te zijn (17.00 uur). Soms was er een ingenieus reserveringssysteem met zakjes of mapjes (in twee kleuren, males/females), precies zoveel als dat er vrije bedden waren. Je stopte daar bij aankomst je kaart in en deed die in de brievenbus. Op die manier was je verzekerd van een slaapplaats en kon je op elk gewenst moment later terugkeren. Waar dat kon liet ik mijn rugzak achter en ging daarna stad of dorp in (om thee te drinken bijvoorbeeld).

Bekijk op de kaart