Categorieën
Logboek 1984

Dag 4 • Tenby – Trewent

In de gevarenzone –

Een lange dag, de tweede wandeldag van Tenby naar Trewent Point. Vandaar ben ik via een plek met de illustere naam Stackpole Elidor uiteindelijk in Pembroke beland, maar mijn logboek vertelt niet precies hoe (het pictogram ontbreekt). Van daaruit was er een bus terug naar Kilgetty, maar dat bleek nog een heel gedoe (zie de aantekeningen in De Balk #7). Treurig genoeg ben ik deze dag de thee misgelopen.

Logboek dag 4 reis Wales-Ierland 1984
Logboek dag 4 reis Wales-Ierland 1984

Wat niet in mijn aantekeningen staat vermeld, maar wél op de route die ik intekende op de kaart in de gids, is: de Slapende Soldaat. Ik had goede redenen om dat buiten de aantekeningen te laten.

Ik kwam namelijk in de ‘danger zone’ van Penally terecht, een schietterrein van het leger (aangegeven op kaarten als MOD, Ministry of Defense). Dit terrein is gesloten als er een rode vlag hangt en er een soldaat op wacht staat. Dat is iets wat je niet vantevoren kan weten, maar een gesloten terrein betekent een eind omlopen langs de grote weg. Op mijn wandeling trof ik zowel vlag als soldaat aan, die laatste was echter in slaap gevallen. Ik ben doorgelopen en heb onderweg de kogels over mijn hoofd horen fluiten… gelukkig stond aan het andere eind van het oefenterrein geen soldaat meer, dus was de oefening toen al beëindigd. Was dat wel het geval geweest dan was ik mogelijk ingerekend, want het is (logischerwijs) verboden om daar te lopen tijdens schietoefeningen. De schietterreinen aan de kust zijn vaak ongerept (soms onveranderd sinds de middeleeuwen), omdat er niemand komt (ze liggen namelijk bezaaid met munitie). Alleen het kustpad loopt er doorheen en is dus toegankelijk zolang er niet geschoten wordt.

Bekijk op de kaart

“Never attempt to walk these sections when firing is in progress!” – Countryside Commission

Slapende soldaat bij Penally Danger Zone
Locatie Slapende Soldaat in de Penally Danger Zone

Skomer en Skokholm

De ansichtkaart van vandaag toont het eiland Skomer, een onbewoond natuurreservaat voor de kust van Pembrokeshire, samen met het kleinere Skokholm. In de zomer is er een bootverbinding en kan een beperkt aantal mensen de eilanden bezoeken.

Skomer Island
Skomer Island